Условна присъда и глоба от 6 000 лв. за бизнесдама от Пазарджик, мамила с криптовалути

Жената източила криптовалутата от електронна платформа, като използвала слабостите на системата

Една година условно с три години изпитателен срок отсъди Специализираният наказателен съд за бизнесдама от Пазарджик, обвинена в измами с криптовалути. Пазарджиклийката е източила криптовалута за 1,1 млн. лв., заедно с още двама съучастници.

На бизнесдамата е наложена и пробационна мярка задължителна регистрация по настоящ адрес.

През ноември 2018 г. М.М. бе обвинена от Специализираната прокуратура за участие в престъпен сговор с още две лица за това, че с цел да набави за себе си и за тях облага, използвала слабости в електронната система на платформата „Футуро нетуърк“ за търговия с криптовалута Футуро Койн (собственост на дружество със седалище в Република Полша). На три пъти – от 24 март 2018 г. до 6 април 2018 г., в условията на продължавано престъпление, чрез последователни много бързи кликвания, тя внесла в системата компютърни данни за теглене на общо 141 628 футурокойни на стойност 1 124 198,81 лева. И трите тегления М.М. извършвала от профилите на трети лица, за да запази своята самоличност.

В резултат на проведеното от Специализираната прокуратура разследване е установен механизмът на извършване на престъпното деяние, като  резултатите от самото разследване способстват за подобряване системите за сигурност на чуждестранната онлайн платформа и недопускане на други подобни посегателства над криптовалутата на полското търговско дружество. В резултат на проведените адекватни действия по разследването престъпната дейност е доказана по категоричен начин и иззетата по неправомерен начин криптовалута е възстановена изцяло на собственика й.

Съдът аргументира размера на наложеното на М.М наказание с това, че подсъдимата е признала вината си, прекарала е в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ близо 7 месеца – от 24 ноември 2018 г. до 4 юни 2019 г., както и че виртуалната валута, предмет на делото, е изцяло възстановена на полското дружество.

По отношение на двамата участници в престъпния сговор съдебното дело продължава по общия ред.

Подобни статии

Top