Условна присъда за автобусния шофьор, прегазил кондукторка в Пловдив

1 година условно с три години изпитателен срок е присъдата на Георги Лулев

Една година условно с три години изпитателен срок е присъдата, която постанови Окръжният съд в Пловдив за автобусния шофьор Георги Лулев, който миналия септември прегази кондукторката Силвия Корповска, с която работел.

Днес 59-годишният Лулев, който бе обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, застана пред съда и бе осъден по съкратената процедура.

Шофьорът, прегазил кондукторка, застава пред съда

По време на разпоредителното заседание той и адвокатът му – Делчо Джубелиев, поикаха делото да се гледа по реда на съкратеното производство и настояха това да стане веднага след разпоредителното заседание. Така се стигна до пледоарии и присъда.

По време на заседанието днес прокурорът от Окръжна прокуратура Петър Петров поиска за шофьора условна присъда, която да бъде намалена с 1/3 заради съкратеното производство и да се отложи с 4 години изпитателен срок. За същото настоя адвокатът на близките на загиналата жена и, а роднините поискаха мъжът да бъде наказан съобразно закона.

Защитата на Лулев пък настоя той да получи минимално наказание. Адвокат Джубелиев дори поиска административно наказание, тъй като според него имало съпричиняване от страна на загиналата кондукторка. Жената слязла без да се обади на шофьора, веднага след пътник в рейса, който бил оставен малко, преди автобусът да завие, за да се прибере в гаража. Според защитника по това време шофьорът вече е бил приключил с последния си курс и всъщност не е возел пътници.

Шофьорът, убил кондукторка в Пловдив, отива на съд

Припомняме, че на  16 септември 2020 г,. след приключване на работната смяна, към 18,40 ч., Лулев се насочил към гаража на фирмата, за която работел. Преди да влезе в него, автобусът стигнал до зона с поставен знак, който указвал, че престоят и паркирането на мястото са забранени. Въпреки това, шофьорът спрял, за да слезе пътник. Заедно с него тръгнала да слиза и 78-годишната кондукторка. Според обвинителния акт обаче, шофьорът тръгнал още, докато жената била на последното стъпало и при завоя към гаража тя паднала от рейса, а задната гума я бпрегазила. В резултат на нараняванията си, които били несъвместими с живота, жената починала.

Шофьор уби кондукторка в Пловдив без да разбере

„Пътникът слезе и аз не знаех, че и тя слиза, а и не виждах нищо. Така се случи“, разказа пред съда шофьорът и поиска минимално наказание. Той бил с 41-години шофьорски стаж във фирма „Меритранс“, откъдето пък са изпратили справка с много добри характеристични данни. За цялото това време имал 4 акта, които били доста назад във времето.

В крайна сметка съдът го осъди на една година условно, освен това отне шофьорската му книжка също за една година. Лулев ще трябва да заплати и разноските по делото в размер на около 9000 лв.

Подобни статии

Top