Условна присъда за младеж без книжка, качил се на микробус и убил шофьор

Тежката катастрофа  станала в Костиево преди две години

Неправоспособен шофьор получи днес от Окръжния съд в Пловдив  условна присъда от 3 години, с 5 години изпитателен срок, за причинена от него катастрофа, при която е загинал шофьора на друг автомобил в пловдивското село Костиево. 18-годишният младеж бе осъден по реда на съкратеното съдебно следствие и присъдата му бе намалена с една трета.

Младежът, с инициали М.Г., е бил на 16 години през 2018 година, когато се е стигнало до фаталния инцидент. На 30 септември 2018 година в землището на Костиево, при управление на микробус  „Мерцедес Спринтер“ е причинил смъртта на 44-годишен водач на „Фолксваген Пасат“. Тогава момчето не е имало шофьорска книжка, а заради липса на опит не успяло да овладее буса.

Неправоспособният шофьор се качил на микробуса през нощта, подкарал го в дъждовно време със скорост 71 км/ч. Момчето не успяло да прецени пътната и атмосферната обстановка, още повече, че пътната настилка е била мокра от дъжда. Заради това неопитният водач не могъл да овладее превозното средство, пресякъл непрекъснатата линия на маркировката и навлязъл в насрещното платно, където ударил „Фолксвагена“. В резултат на удара шофьорът на леката кола загинал.

Делото днес беше разгледано в рамките на едно заседание, като виновният шофьор призна изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Подобни статии

Top