Условни присъди за двама пловдивчани, опитали да измамят италианец с фалшиви евро

С еврата-менте двамата измамници опитали да купят криптовалута

Двама мъже, измамили италианец в Пловдив с фалшиви евробанкноти, се споразумяха с прокуратурата за условни присъди, съобщиха от Окръжния съд под тепетата. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура и подсъдимите С.Й. и А. Ю. и техните защитници.

С. Й. и А. Ю. са признати за виновни за това, че на 1 ноември 2019 г. в гр. Пловдив, като съизвършители, в съучастие са прокарали в обращение подправени парични знаци – 72 бр. банкноти с номинал от 100 евро. С тях те се опитали да платят на италианеца Д.К. за общо 32 бр. единици криптовалута от вида “Ethereum”, като са знаели, че паричните знаци са подправени.

На всеки от подсъдимите С. Й. и А. Ю. е определено и наложено наказание от по 3 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така наложеното наказание е отложено за срок от 5 години.

Престъплението е било разкрито след проведени множество процесуално – следствени действия и издирвателни мероприятия от служители на отдел „Икономическа полиция“  при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Преди няколко месеца в ОД на МВР – Пловдив е бил получен сигнал, че италиански гражданин, постоянно пребиваващ в гр. Пловдив, е прехвърлил криптовалута, срещу която получил фалшиви евро в банкноти в кеш.

36-годишният чужденец инвестирал в модерното платежно средство от няколко години. Чрез комуникация по мобилно приложение, с него се свързали неизвестни лица, които му предложили да изкупят валутата му на атрактивна цена. Пострадалият се съгласил, като последвала среща в гр. Пловдив с кандидат купувача. След като италианецът, като продавач, прехвърлил своята криптовалута, получил сумата от 7 200 евро в плик. На следващия ден той се усъмнил в истиността на получените банкноти, като бил подаден сигнал в полицията.

За случая незабавно е била уведомена Окръжна прокуратура – Пловдив, като в отдел „Икономическа полиция“ е било образувано досъдебно производство. На 12 октомври 2020 г., под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, са били извършени множество процесуално – следствени действия – претърсвания и изземвания в обекти, находящи се на различни места на територията на страната. Двамата обвиняеми са били установени и задържани от служители на ОД на МВР – Пловдив за срок от 24 часа по Закона за МВР, като впоследствие с постановление на наблюдаващия прокурор задържането е продължено за  срок от 72 часа.

Определението на съда е окончателно.

Подобни статии

Top