Условни присъди за кантонера и шофьора, довели до тежката катастрофа на прелеза в Асеновград

Осъдиха ги по съкратената процедура

Кантонерът Кирил Македонски, който забрави да пусне бариерата на прелеза в Асеновград и доведе по този начин до тежката катастрофа със загинал, получи днес Пловдивския окръжен съд 2 години и 8 месеца условна присъда с 4 години изпитателен срок. Със същата присъда подсъдимият Македонски е лишен и от право да изпълнява длъжността прелезопазач за срок от 4 години. Той и шофьорът на „Опела“, който бе блъснат от влака, преминаващ в този момент през прелеза, бяха осъдени по съкратената процедура.

Съдебният състав наложи 2 годишна присъда за шофьора на опела, който не успял да спре, тъй като карал с несъобразена скорост, като отложи наказанието му също с 4 години. Книжката му бе отнета също за 4 години.

Припомняме, че тежката катастрофа стана на 12 ноември миналата година около  6.50 часа. Тогава Кирил Македонски нарушил правилата за експлоатация на съоръженията, като не спрял движението на пътни превозни средства през посочения прелез и не спуснал бариерата преди преминаването на пътнически влак №19205, движещ се от гр. Пловдив към гр. Асеновград и обслужван от електромотрисен влак.

Кантонерът бил с 2,61 промила алкохол в кръвта

Съдът е приел, че престъплението е извършено по непредпазливост, в условията на независимо съпричиняване с шофьора от с. Караджалово. В болницата няколко дни по-късно почина от раните си роднина на шофьора, който пътувал на дясната предна седалка, а друг пътник от Болярци бил тежко ранен. Същата сутрин кантонерът бил пиян, а в кръвта му имало 2,61 промила алкохол.

Според експертизите шофьорът на опела е карал със скорост 60 км/ч., а  скоростта, с която е можел да спре пред прелеза е била до 40 км/ч.

Делото днес беше насрочено за разпоредително заседание, но впоследствие бе разгледано от Окръжния съд в рамките на едно заседание в един ден, тъй като двамата подсъдими са признали изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. Те са се съгласили да не се събират доказателства за тези факти, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд.

Подобни статии

Top