Увеличава се броят на пловдивчани, които да са доброволци в помощта за Украйна - DC news

Увеличава се броят на пловдивчани, които да са доброволци в помощта за Украйна

Освен жилища доброволците даряват храни и стоки от първа необходимост

Все повече пловдивчани се включват като доброволци, за да окажат помощ на хора от Украйна, които бягат от войната. Това сочат справките на Община Пловдив.

„За момента успяваме да намерим подслон на тази, които са се обърнали към нас. Трудности виждаме при настаняване на майки с деца, тъй като е необходимо жилището да разполага с обзаведен кухненски бокс, където да могат да приготвят храна“, обясни заместник-кметът Георги Титюков, който е и председател на Координационното звено към Община Пловдив.

Освен жилища доброволците даряват храни и стоки от първа необходимост, а вече има и такива, които предлагат превод от и на украински.

В курса по български език за украинци, който Община Пловдив подготвя в Младежкия център, вече има записани възрастни и деца. За момента има 12 свободни места, а първият планиран урок ще се проведе на 18 март. Желаещите могат да се запишат на имейл: youth.centre.plovdiv@gmail.com.

Очаква се кметът Здравко Димитров да разбере лично от колегата си от побратимения украински град Лвов от каква хуманитарна помощ имат нужда живеещите там.

От възможностите, които предлага община Пловдив за подслон, незапълнен капацитет за настаняване все още има в общежитията на УХТ и в допълнително предоставените места от Технически университет – София, филиал Пловдив в базата му на Копривките.

Подобни статии

Top