Увеличават такса смет в Асеновград

Причината е повишаване цената на тон депониран отпадък от Нова година

Община Асеновград дължи пари на сметосъбиращата фирма за два месеца

Такса битови отпадъци може да бъде увеличена с приемането на бюджет 2020 в Асеновград. Причина за вдигането на налога е повишаване цената на тон депониран отпадък, която влиза в сила за цялата страна от първия ден на януари. От Нова година цената  от 57 лева сумата се увеличава на 95 лева за тон.

Единственият вариант таксата да остане на ниво от 2, 5 промила е функционирането на компостираща и сепарираща инсталация. Община Асеновград обаче едва тази година започна да работи по проекта.  „Ако това се беше случило, общината щеше да продължи да плаща по 57 лева за тон. И сега искаме или не, минаваме на 95 лева за тон отпадък и трябва да повишим промила“, заяви кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Сепарираща инсталация превръща отпадъците на Асеновград в полезен продукт

Експерти в общината вече работят и се очаква до дни да предложат варианти с колко ще скочи налогът.

Таксата битови отпадъци засяга всяко домакинство. Затова ще се спрем на такова увеличение, че да е максимално социално поносимо, за да не се натоварват гражданите и фирмите“. По думите на д-р Грудев  недостигът ще дотира  общинският бюджет с парите за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъка.

Кметът на Асеновград каза още, че общината не е плащала на фирмата, ангажирана с почистването на града  вече два месеца. Той обаче увери, че до криза с болкука няма да се стигне и ще бъде намерена форма плащането да бъде извършено.

„Бях подготвен, но не очаквах, че е толкова зле състоянието на общината. Може би две години ще пробоксуваме, но ще се справим с финансовото състояние“, смята новият градоначалник.

Подобни статии

Top