Увеличиха на 25 години присъдата на Мехмед, който удуши братовчедка си Дамла

Според съда момиченцето е убито по особено мъчителен начин

Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието, наложено  на 26-годишният Мехмед Хасан от 23 на 25 години лишаване от свобода. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата днес.

Хасан бе признат от Окръжен съд – Кърджали за  виновен в това че, на 17.12.2017 г. в Момчилград е влязъл в жилището леля си с ключа на 7-годишната си братовчедка Дамла, която го забравила в колата му. Младият мъж си признал, че влязъл в дома на Дамла и майка й, за да търси пари. Преди време леля му му дала 50 лева назаем,  но той искал още. Докато бил в къщата, детето се събудило и за да не вика, Мехмед го убил.

Според съда момиченцето е убито по особено мъчителен начин, с цел да се прикрие друго престъпление. Първоначално то било удушено с голи ръце от братовчед си, който притискал устата и носа му. След това увил главата и раменете на детето с тиксо, а после напуснал дома.

Според апелативните магистрати увеличеното и наложено най-тежко общо наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на много високата степен на обществена опасност на самия деец.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приемат,

че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало към него обич. Родителите й  също се намирали в близки роднински отношения с Мехмед Хасан, имали му доверие, с което той злоупотребил по недопустим начин, проявявайки бездушие към детето.

Делото е протекло пред Кърджалийския окръжен съд по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият признал изцяло фактите по обвинението. Поради това първоначално определеното наказание доживотен затвор е заменено с лишаване от свобода, съгласно задължителното изискване на закона в тези случаи.

Хасан е осъден да изплати по 150 000 лева кръвнина на родителите на жертвата и 100 000 лева на нейната баба, за претърпени неимуществени вреди.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Родителите искат 30 години затвор за убиеца на Дамла. На него му прилоша в съда (СНИМКИ)

Подобни статии

Top