Увеличиха присъдата на убиец от Чирпан, застрелял мъж заради вендета

Убиецът и жертвата били от враждуващи ромски фамилии, близки на убития убили бащата на убиеца

Присъда от 18-години затвор за 31-годишния Калчо Илиев, който уби преди повече от 5 години в Чирпан 54-годишния Ангел Демирев,  постановена от Пловдивския апелативен съд, е потвърдена изцяло от Върховния касационен съд. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Окръжният съд в Стара Загора е признал Калчо Илиев за виновен в това, че на  12. 12. 2015 г. в гр. Чирпан, област Стара Загора, умишлено е умъртвил Ангел Демирев от същия град, като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина, с огнестрелно оръжие в населено място,  и с особена жестокост. Старозагорските магистрати са осъдили Илиев на 16 години затвор. Отделно му е наложено и наказание от 3 години лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. Определено му е едно общо, най-тежко наказание от 16 години лишаване от свобода. Подсъдимият е обжалвал пред Апелативен съд – Пловдив с искане за намаляване на присъдата.

Пловдивският апелативен съд е увеличил общото му наказание с 2 години по жалбата на частните обвинители.

Съдиите от ВКС са приели, че правилно и обосновано апелативните магистрати от Пловдив са увеличили наказанието на подсъдимия, като са дали превес на отегчаващите вината обстоятелства и са  преценили, че те се явяват с по-голяма относителна тежест. Правилно, казват те, е взето под внимание психическото състояние на подсъдимия, чийто баща е бил убит от  роднини на жертвата Ангел Демирев, само четири месеца преди инкриминираното деяние. Калчо Илиев е изпитвал страхови преживявания  и на фона на напрежението у него и емоционалния стрес при срещата с пострадалия, според съдебно-психиатричната и психологичната му експертиза, той го е възприел като заплаха за живота си. Затова е започнал да стреля срещу него и дори го е намушкал с нож.

От ВКС допълват, че правилно апелативните магистрати са съзряли подценяване на установените от първата инстанция отегчаващи вината обстоятелства, тъй като дори използването само на едно от оръжията е могло да доведе до преследвания от подсъдимия резултат.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Припомняме, че враждата между фамилиите на Калчо Илиев и Ангел Демирев съществувала повече от 20 години. Четири месеца преди престрелката, при която е застрелян Ангел, негови роднини убили бащата на Калчо. Така във фаталния ден, когато бил застрелян Демирев, в полицията се явили двама мъже – на 33 и 25 години, които заявили, че докато са пътували с лек автомобил „Мерцедес“, преминавайки по ул. „Кокиче“, между тях и 54-годишния мъж е възникнала престрелка, вследствие на която 25-годишният Калчо Илиев е получил огнестрелна рана в дясната длан, а самият той е прострелял  Демирев с ловна пушка. Раненият Ангел бил откаран в ЦСМП-Чирпан, но в резултат на раните си е починал.

Снимка: starozagorskinovini.com

Подобни статии

Top