Уволнение очаква пияната учителка от Хисаря, ако бъде осъдена (ВИДЕО)

Учителката е писала днес обяснения

Дисциплинарно наказание грози 44-годишната учителка от Хисаря, която беше хваната да шофира пияна колата си на отиване към работа. Това заяви пред журналисти в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Това е непрофесионално поведение от страна на учителката, дори Кодексът на труда предвижда наказателен състав за това – ако тя бъде осъдена няма да може да заема длъжността. Междувременно директорът на училището е предприел административно наказание“, каза Вълчев и допълни: „Тя с това си поведение уронва престижа на училището и на професията. Това са две основания да се търси дисциплинарна отговорност“, подчерта той.

Както DCNEWS по-рано съобщи, педагожката, която била възпитател в занималнята на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хисаря, била спипана вчера около 8.30 ч. да шофира с 1,85 промила алкохол. Тя е била задържана за 24 часа, срещу нея е образувано досъдебно производство, а случаят е предаден на прокуратурата.

Хисарска учителка спипана с 1,85 промила алкохол, отивала на работа

Според шефката на РУО – Пловдив Иванка Киркова, според закона за предучилищно и училищно образование, ако има наложена присъда на педагогически специалист, той няма право да бъде учител.

„Следим случая отблизо, действията на директора на училището досега са адекватни. Вчера, когато това се е случило, директорът е отстранил учителката от изпълнение на служебните й задължения, тъй като тя не е била в състояние да ги извършва. Днес са поискани писмени обяснения от нея и й е даден тридневен срок да отговори. Директорът на училището е работодател на учителя. Не на последно място и работата в посока безопасност на движението по пътищата. И от тази гледна точка има проблем“, подчерта Киркова.

Очаква се на пресконференция на прокуратурата в 16.30 ч. да бъде дадена още яснота по случая.

Подобни статии

Един коментар

  1. Сиска написа:

    Как тогава директорката на училището в с.Боянци е на работа, кото и тя е осъдена???

Top