Уволниха дисциплинарно шефката на РУО-Пловдив Иванка Киркова

МОН обяви конкурс за мястото й

Началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова е била уволнена дисциплинарно. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН) в прессъобщение, публикувано на сайта на ведомството.

Решението е било взето от комисия в МОН, след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване.

Според съобщението, в РУО-Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица – необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

Освен Киркова, дисциплинарно е уволнена и шефката на РУО – Видин Веселка Асенова. В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Общо шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието (РУО) са обявени от МОН. Освен двата конкурса в Пловдив и Видине, нови шефове ще има също в Шумен, Хасково и Враца, където началниците се пенсионират. Конкурс е обявен и за РУО-Варна, където досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.

За Пловдив това е Антоанета Пакова – дългогодишен експерт в РУО-Пловдив и началник на отдел АПФСИО в управлението. По време на предишното уволнение на Киркова, отново тя пое временно поста.

В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още шест РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и Пазарджик.

Подобни статии

Top