Уволниха двама болногледачи в дома за възрастни с деменция в Пловдив

Освобождават също шефовете на КСУ „Св. Георги“ и Центъра за настаняване от семеен тип

Двама болногледачи от Центъра за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция в Пловдив, отнасяли се грубо и нечовешки с пациентите, са били уволнени. Това съобщи ресорният зам.-кмет Анести Тимчев. Той допълни, че освен тях ще бъде отстранена от длъжност директорката на центъра Марина Тянева, която в момента е в отпуск и извън страната. Ще бъде уволнен и директорът на КСУ „Св. Георги“ Апостол Делев, посочи Тимчев.

Анести Тимчев: Уволнения за хората с нечовешко отношение в КСУ „Св. Георги“ (ВИДЕО)

По думите му Делев ще бъде освободен, независимо от прекрасните неща, които са направени от него в комплекса.

Социално подпомагане и Общината казват за нарушенията в Центъра за хора с деменция „Св. Георги“

Зам.-кметът е настоял пред екипа на NOVA, оповестил скандалния случай, да получи имената на болногледачите, които са малтретирали възрастните хора. Пред Радио Пловдив той съобщи още, че персоналът на дома прикрива преките виновници, но обяви, че ще направи всичко възможно, те да бъдат наказани.

Бой, унижения и наказания в дом за възрастни с деменция в Пловдив (ВИДЕО)

Припомняме, че Районната прокуратура стартира проверки във всички социални домове  за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания на територията на 13 общини в Пловдивска област. Тя ще изясни спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения, какво е състоянието на материалната база. За тази цел компетентните органи имат един ммесец. Указано е след приключването й да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, прокуратурата ще вземе отношение.

Магистратите разследват и случилото се в самия дом, от който полиция иззе множество документи.

Подобни статии

Top