Уволниха мъж, пошегувал се с веганите

Редакторът на кулинарното списание Waitrose Food Уилям Ситуел подаде оставка,

след като в лична кореспонденция предложил да напише серия от статии за „убийството на веганите – един след друг“.  Ситуел стана известен след участието си в британската версия на MasterChef в качеството си на част от журито.

За веганите той написал, отговаряйки на имейл на журналистката Селин Нелсън, която предложила да подготви за списанието статия с рецепти на ястия от растителни продукти. Впоследствие Ситуел се извинил за думите си.

Мрежата от магазини Waitrose, която издава списанието обаче заяви: „Електронното писмо на Уилям в никакъв случай не отразява нашето мнение за веганите и веганската храна“. Така търговската верига се разграничи от служителя си.

Бившият редактор бе подкрепен от някои негови колеги – журналисти.

Кулинарният критик Жил Корен, който пише за Times, заяви: „Отнасям се с много топло чувство Към Уилям Ситуел. Писмото му е глупаво, но не бива заради това да се разсипва кариерата му. Веганството не е расова принадлежност, не е пол, нито сексуална ориентация, това не е група с ограничени възможности. Те просто са направили избора да се хранят само с растения“. 

Но някои журналисти подкрепят решението на редакцията, обвинявайки редактора в непрофесионално поведение. Лорен Колинс от New Yorker написа в „Туитър“, че подобен отговор на предложението на журналистката на свободна практика да напише материал, е достатъчен повод за уволнение.

След като бе обявено за оставката на Ситуел, той отново поднесе извинения и каза, че шегата му е била неразумна. Той отбеляза, че един от броевете на списание Waitrose Food е бил посветен на храната от зеленчуци и в него не е имало реклами на продукти от месо.

Редакторът се оправда по следния начин:

„Обичам и уважавам хората с различни предпочитания, независимо дали са вегани, вегетарианци или месоядни, и демонстрирам това постоянно чрез това, което пиша, редактирам или говоря в радиоефира“. Искрено моля да ми простят всички, които съм обидил или разстроил по този начин“.

Питър Осбърн от Spectator пък отбелязва, че за свободното слово са настъпили черни дни и че Ситуел е бил уволнен заради неуморните тролове от „Туитър“.

В изявлението на Waitrose обаче се казва, че решението за освобождаването на Ситуел е правилно и необходимо, а компанията, заедно с издателя John Brown Media, който издава списанието, ще избере нов редактор.  „Работихме с Уилям почти 20 години и сме много благодарни за помощта му за нашия бизнес в продължение на цялото това време„, посочва компанията.

Предисторията: 

1 2

Подобни статии

Top