Уволниха медици от ДКЦ 5 заради синдикално членство (СНИМКИ)

Медиците били освободени само час, след учредяване на синдикална организация към КТ „Подкрепа“

Синдикални лидери на първична организация на КТ „Подкрепа“ в пловдивското ДКЦ 5 са били уволнени без всякакво основание от управителката д-р Олимпия Литовойска. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на СРС Подкрепа Пловдив Христо Даскалов. Това са предсдеателката на структурата в поликлиниката д-р Антония Йорданова и рехабилитаторките Добринка Георгиева и Красимира Вичева.

Двете рехабилитаторки и кинезитерапевтката са освободени час, след като е била учредена първичната синдикална организация на 10 юли.

Проблемите започнали месец по-рано

Пред журналисти д-р Йорданова разказа, че проблемите им започнали месец по-рано, след като трите жени били поканени да работят на втори трудов договор в друг медицински център. Поканата била за четиричасов работен ден в свободното им от останалите трудови ангажименти време.

Първоначално лекарката била привикана и д-р Литовойска й наредила да избира къде да продължи да работи. „Моят трудов договор в ДКЦ 5 е четиричасов и затова приех и другата работа. Но след като отказах да напусна медицинския център, ми бяха спрени всички вътрешни направления и така заработката ми спадна“, обясни кинезитерапевтката.

Заради лошото отношение от страна на управителката и ниските работни заплати на рехабилитаторките, които за седемчасов работен ден се разписвали срещу 360 лв. основна заплата, те решили да се обърнат към синдиката. Оттам пък им обещали подкрепа и така се стигнало до учредяването на синдикалната организация.

На учредителното събрание в синдиката влезли шестима души.

1 2

Подобни статии

Top