Уволниха проф. Асен Балтов от „Пирогов“

Той е отстранен в първия си работен ден след отсъствие заради здравословни проблеми

Проф. Асен Балтов е уволнен от „Пирогов“ в понеделник по обед, с мотива, че новото ръководство на болницата „не иска и не може“ да работи с него. Това съобщи той пред DarikNews.bg.

Бившият директор на най-голямата спешна болница у нас заяви пред медията ни, че днес е бил първият му работен ден, след прекъсване заради здравословни проблеми. Хирургът е направил две операции от сутринта и малко по-късно е бил извикан от наследника си проф. Иван Поромански, който му е съобщил, че „не може и не иска да работи с него“.

Проф. Балтов заяви, че смята да си почине до октомври, а след това ще реши как да продължи професионалния си път.

По думите му решението на ръководството е било очаквано от него.

Малко по-късно проф. Балтов публикува и статус във Фейсбук. В социалната мрежа той беше лаконичен: „Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!“ 

„Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго“. Така началникът на клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Николай Габровски коментира новината. В поста си във Фейсбук той допълва „Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история“. 

В МЗ няма информация за освобождаването на проф. Балтов

Последва и официална позиция на здравното министерство във връзка с уволнението на проф. Балтов. Ето какво гласи тя:

„Във връзка с разпространената в медиите информация за това, че бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов е бил уволнен, заявяваме, че в Министерството на здравеопазването не е постъпвала такава информация.

Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала.

Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси.

Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански.“

Припомняме, че проф. Асен Балтов беше отстранен от длъжността директор на „Пирогов“ през юли, заради разкрития на НЗОК за злоупотреби в болницата в размер на 1 млн.лв. Тогава последваха редица протести на служителите в негова защита, а проф. Балтов отрече да са били извършвани нарушения.

По-късно той беше приет за лечение в спешната болница заради тежка хипертонична криза, а днес е бил първият му работен ден след прекъсването.

Подобни статии

Top