Уволниха цялото ръководство на „Булгаргаз“

Новината потвърди днес енергийният министър Александър Николов

Освободиха цялото ръководство на „Булгаргаз“ вчера в края на работния ден. Новината бе потвърдена днес от енергийния министър Александър Николов пред bTV.

Въпреки късния час и края на работния ден документите са внесени за регистрация в Търговския регистър. Освободени са изпълнителният директор на газовата компания Николай Ангелов Павлов и останалите членове на борда – Светослав Танев Делчев, Диана Стоянова Бонева, Илиян Кирилов Дуков, Николай Атанасов Дончев.

В новия борд са назначени Людмил Венциславов Йоцов, Анжела Светославова Славова, Антон Йорданов Адамов, Иван Димитров Топчийски, Стефан Пандов Войнов.

„Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ (на „Булгаргаз“). Колегите, вследствие на данните, които са събрали, както и на някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение“, обясни той.

По думите му няма връзка между акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ и освобождаването на ръководството на дружеството, но отбеляза, че не знае каква е причината за проверката на Агенцията.

„По-скоро решението е взето на база това, как е можело да се управлява дружеството и да се защитава обществения интерес“, коментира Николов.

Николов не оповести резултатите от проверката на БЕХ в „Булгаргаз“

Той не пожела да каже какво е установила проверката на БЕХ в „Булгаргаз“, но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под „неговата шапка“.

Николов все пак посочи, че в последно време много се е говорило за допълнителни доставки на газ от Азербайджан и е имало писмо, че такива доставки са били възможни.

„Относно цената обаче, понеже дружеството е поело някои ангажименти, тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022 г.“, каза Николов.

„Какво ще се промени в „Булгаргаз“ след смяната на ръководството, времето ще покаже“, каза енергийният министър.

В министерството разглеждат и вариант на спиране на доставките на газ заради напрежението между Москва и НАТО, но според него такъв вариант е малко вероятен, защото „както Европа е зависима от газа, така и Русия е зависима от плащанията за него“. 

Според бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова обаче, уволненията в „Булгаргаз“ са незаконни.

„Този мандат се прекратява при определени от закона случаи. Тук не става въпрос за такива случаи, а за това, че сме свидетели на една безпощадна вълна и овладяване на ключови позиции в енергетиката“, каза Петкова пред bTV.

Според нея в случая става въпрос за сблъсък на лобита.

„Аз няма да се изненадам, ако следващата стъпка е свързана с това, по веригата да се върнат т.нар. посредници. Това ще доведе и до покачване на средната цена на природния газ и хората, и бизнеса много скоро ще усетят това“, каза Петкова и допълни: „Ако това е промяната, за която слушаме, нищо добро не очаква България“.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top