Уволняват шефа на Напоителни системи – Пловдив за саботаж

Новината обяви служебният министър на земеделието в Устина

Директорът на пловдивския клон на „Напоителни системи“ Пловдив Петко Димов ще бъде уволнен, в момента, в който бъде легитимирано новото ръковдство на централното управление на държавното търговско дружество, съобщи Радио Пловдив.

Това заяви земеделският министър професор Христо Бозуков при посещението си на лозарски масив в село Устина, община Родопи.

Според него Димов не е спазил правилата на дружеството разплащанията да стават чрез Централното управление, а си е позволил да прехвърли 1.5 млн. лева на клон „Струма-Места“, за което ще си понесе отговорността.

„Според мен това е жив саботаж и опит да се пречи на системата“, посочи Бозуков.

Министър Бозуков коментира, че държавата е намерила начин да осигури заплатите на служителите на „Напоителни системи“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на земеделското министертсво. Към момента са изплатени възнагражденията в клоновете на дружеството. „Единствено в Клон „Струма-Места“ заплатите са изплатени само на 60 %. В централното управление на дружеството не са изплатени заплатите,  там трябва да се осигурят 160 хил. лв. Това много лесно може да стане, ако от клона в Пловдив бъдат предоставени тези средства. Местният директор обаче отказва да преведе сумата“, каза още проф. Бозуков.

Служебният министър обяви също, че предстои отварянето на две нови мерки за винопроизводителите. По думите му България ще внесе предложение за домакинство на повече форуми, свързани с лозаро-винарството в нашия регион. Още в понеделник (12 юли 2021г.), изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев щял да внесе предложение за това в рамките на Генералната асамблея на Международната организация по лозата и виното в гр. Париж, Франция.

Инициативата е подкрепена от държавите от Балканския полуостров и от Черноморския регион. При одобрение на кандидатурата, най-добрите експерти от целия свят ще пристигнат у нас и те ще бъдат в полза на всички, заети в сектор „Вино“. Това са хората, които налагат световните тенденции в сектора и потреблението, каза още министърът. Освен това подобна инициатива ще има положителен принос към имиджа на България като винопроизводител. Ще спомогне и за засилване на икономическото сътрудничество на България с останалите държави, в областта на лозаро-винарския сектор

Министър Бозуков допълни, че страната ни към момента има регистрирани 54 вина със защитени наименования на европейско ниво. „Всички сме обединени от целта българските продукти да се утвърждават на пазара, да се подобри тяхната конкурентоспособност и да се осигури достъп до нови пазари, на които те да заемат достойно място“, изтъкна още той.

1 2

Подобни статии

Top