Ужасени майки: Връзват бебетата в сливенската педиатрия

Дечицата били връзвани за ръцете и краката с бинт

Болни бебета са връзвани за креватчетата си в педиатрията на Областната болница в Сливен, сигнализираха майки до bTV.  С клипове и кадри майките показват как в лечелното заведение невръстни пациенти са оставяни сами, вързани денонощно.

„Децата се връзват, за да се предпазят от наранявания на абоката, ясно е, че няма как при тях да има някой по 24 часа“, каза Мария Георгиева – една от майките, подали сигнала.

„Тук обаче говорим и за отношение. Имаше едно бебенце на три месеца със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. на момичето, което лежеше в другата стая, също му направи впечатление. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, но нямаше как, като беше вързано и освен това се карат, като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към медицинско лице. намерихме една сестра, а реакцията й беше недоволство. Влезе вътре и затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето“, разказа още майката.

„Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето започна да плаче в 21 ч. и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на следващия ден, когато застъпи другата смяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето“, разказа още Мария.

По думите й това, с което са вързани децата, прилича на бинт, връзват се и ръцете, и краката на бебетата.

След сигнала на Мария следват и сигнали от други майки. Те разказват, че масово децата стоят така вързани почти 24 часа.

Преди година и половина друга майка влиза с бебето си в детското отделение на болницата в Сливен. По нейна молба остава анонимна. Разказва, че най-шокиращо било състоянието на бебетата, приети сами, без майките си.

„Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха възможност да помръдват изобщо. Като попитах защо са вързани ,м иказаха, че уж да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, главно, за дане се налага да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето, като ги погледне“, разказва жената.

Тя е снимала клипове, които показва. Често влизала в стаите, притеснена за състоянието на бебетата. Признава, че дълго време обмисляла дали да подаде сигнал, но близките й я разубедили.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров заяви, че ще проучи какви са сигналите и ще се запознае с всички гледни точки. „Получих сигнал от майка, която е лежала с детето си в педиатрията за това, че бебетата са връзвани в креватчетата и разпоредих проверка“, посочи той. По думите му има подобна практика, но тя се нарича фиксиране и се използва за ограничен период от време, когато бебетата са сами.

Пред bTV тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че след видяното очаква здравният министър да разпореди проверка.

По-късно от болницата изпратиха и своя позиция. В нея се уточнява, че в боницата започва вътрешна проверка по сигналите. РЗИ и други институции също са сезирани по случая, съобщиха от лечебното заведение.

„В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати“, се казва в позицията.

„Това се прави единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител“, отбелязват от здравното заведение.

Оттам добавят, че когато им априети деца без присъстиве на родител, това не е по вина на отделението. „В наш интерес е да приемаме децата, заедно с техните майки, защото те полагат грижи и помагат на персонала. Има случаи, вкоито майките не могат да останат, тъй като се грижат за други деца. В момента в болницата се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и понякога с месеци никой не ги търси и прибира. Тогава болницата търси помощта на социалните служби и на медицински сестри от отделението, които работят с УНИЦЕФ“, пише в позицията.

В момента Детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от COVID медицински сестри и лекари. Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение.

В интензивния сектор се лекуват изключително тежко болни деца, които са с дихателна недостатъчност, хронични дегенеративни заболявания, деца с остро възникнали състояния, като медикаментозни отравяния или гърчове. В момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. За изминалата година през отделението са преминали 1 309 пациенти, съобщават още от болницата.

Снимки: Фейсбук/Мамите на Сливен – 2017

Подобни статии

Top