В Асеновград изпращат последния летен месец с френски шансони

Духов оркестър от Франция гостува в Асеновград

Асеновградчани ще изпратят лятото в един от последните августовски дни с френски шансони, аранжименти на класически пиеси и военни маршове в изпълнение на Общинският духов оркестър на гр. Грас, Република Франция. Концертът ще се състои  от 18.00 ч. на плoщад „Aкад. Николай Хайтов”.

Общинският духов оркестър на град Грас е инструментална група съставена от духови и ударни инструменти, създадена през 1988 г. под ръководството на настоящия си диригент Ален Лусталот.

Тази формация е претърпяла много промени през годините, преди да придобие настоящия си вид. Оркестърът е съставен от професионални музиканти, преподаватели и оркестрови музиканти, които чрез собствените си аранжименти искат да предадат специфичен звуков цвят на изпълнените пиеси.

Десет са избраните музиканти, които идват специално в Асеновград,  ще изпълнят произведения от различни епохи и жанрове. В програмата са предвидени френски шансони (на Клод Франсоа, Шарл Азнавур, Едит Пиаф), военни маршове, аранжименти на класически пиеси на композитори като Астор Пиацола, Антонио Вивалди (концерт в Ре мажор за китара и малък оркестър) и редица изненади.

Френските музиканти гостуват по покана на китариста Благовест Георгиев,

който е родом от Асеновград. Още в детството си започва да изучава класическата китара.

Впоследствие заминава за Франция, за да продължи обучението си в класа по класическа китара на Паскал Полидори и Лоран Бланкарт – и двамата последователи на Александър Лагоя.

Там завършва с пълно отличие и златен медал. Благовест в момента завършва магистърска степен по  изпълнителско изкуство в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, в класа на доц. д-р Стела Митева-Динкова.

Участва като гост на международни китарни фестивали, на които представя солови програми и прави майсторски класове. От 2009 г. той е преподавател по класическа китара в консерватория във Франция. Участва в редица проекти с различни музиканти, инструменти и жанрове.

През 2018 свири също като солист в операта на Ница със симфоничния оркестър на града.

Подобни статии

Top