В Асеновград показват забравен обичай за Баба Марта

Момчета носели дървена лястовичка, наречена  хелидон

Забравеният обичай „мартуване“ ще пресъздаде Етнографската къща в Асеновград. Музеят възстановява традицията, свързана с празника Баба Марта, който не е показван повече от 50 години.

За работата по възобновяване на обичая е необходимо да се включат момчета на възраст до 12 години. Празникът ще бъде на 28 февруари и ще започне от 14:00 ч. в двора на къщата.

Спецификата на ритуала е свързана с началото на  месец март, когато  се посреща пролетта . Момчета на възраст до 12 г. са обикаляли по къщите и са пеели мартенска песен. Хората ги посрещали с радост ги дарявали с яйца и стотинки.

Момчетата носели дървена лястовичка, наречена „хелидон“, която много често изработвали сами. Лястовицата е символ на пролетта, възраждането, доброто, а яйцето – символ на новия живот, който се пробужда с пробуждането на природата.

Очакваме Ви, за да изпеем заедно песничката, да завъртим лястовичките, да превърнем наровото дърво в голяма мартеница и да прескочим огъня за здраве“, приканват от Етнографския музей в Асеновград.

Подобни статии

Top