В Асеновград празнуват Преполовение с лития, освещават най-новия параклис

На 25-тия ден след Възкресение Христово се отбелязва големият християнски празник Преполовение.

На този ден поклоници от цялата страна се събират в храм „Света Богородица-Благовещение”, откъдето се изнася чудотворната икона на Св. Богородица и с тържествено шествие се носи до Бачковския манастир.

Църковната служба започва в 9.00 ч. и ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай. След края й той ще поведе литийното шествие, което ще премине през центъра на Асеновград. Шествието ще бъде предвождано от военен оркестър и хоругви.

След като иконата от Рибната църква бъде изпратена в Бачковската света обител, там  също ще бъде отслужен молебен и извършен водосвет, а богомолците ще могат да се поклонят на двете чудотворни икони с образите на Божията майка – Бачковската и Асеновградската.

Следобед шествието ще тръгне обратно.

Владиката ще освети параклиса „Св. св. Кирил и Методий“

След като изпрати чудотворната икона на Св. Богородица от Рибната църква по пътя й към Бачковския манастир, от 11:30 ч. митрополит Николай ще освети най-новия параклис в Асеновград, който носи името на светите братя Кирил и Методий. Параклисът се намира в центъра на града. Той е разположен в парка срещу паметника на цар Иван Асен II, в началото на моста към хотел „Асеновец“.

През септември миналата година храмът се сдоби с четири камбани, най-голямата от които тежи 75 килограма. Те са отлети специално за храма в руския град Воронеж и се задвижват с автоматично устройство. На най-голямата релефно са изобразени образите на Светите братя Кирил и Методий, а  останалите три са с лика на Св. Николай, тъй като параклисът принадлежи към  енорията на едноименната църква.

Отвътре параклисът е изографисан от  известния асеновградски художник Тихомир Панайотов.

Подобни статии

Top