В Асеновград предприемат мерки срещу птичи грип и чума по свинете

Общинската епизоотична комисия се събра на заседание, за да обсъди проблеми и мерки.

Община Асеновград е в състояние на повишена епизоотична готовност по отношение на болестта „Инфлуенца по птиците“. По този повод в общинска администрация се проведе заседание на общинската епизоотична комисия. В нея участваха заместник-кметът по екологията Тамер Бейсимов и представители на същата дирекция, на пожарната, полицията, болницата РЗИ в града, както и на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив и други официални лица.

На заседанието бяха обсъдени превантивни мерки за предпазване от разпространение както на Инфлуенца – т. нар. „птичи грип“, така и на Африканска чума по свинете. Като предпазна мярка се препоръчва стопаните да не пускат птиците си извън територията на дворовете. Препоръчва се да се отглеждат отделно патици и гъски от други домашни птици, както и да се наложат мерки за предотвратяване на контакти между домашни и диви птици. Фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения. Важно е да се спазват и мерките за биосигурност.

При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност, незабавно да се уведомява ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Ако се натъкнат на мъртви птици от различни видове да сигнализират на доктор Владо Бозев (телефон: 088 45 41 460) и доктор Оля Николова (телефон: 0884 541 466).

1 2

Подобни статии

Top