В Асеновград представят изложба с творби на ученици от първия випуск на проф. Иван Кирков в НХА - DC news

В Асеновград представят изложба с творби на ученици от първия випуск на проф. Иван Кирков в НХА

Целта на проекта е популяризиране изкуството на големия български художник

Проект „Осветените пътища – 90 години от изкуството на проф. Иван Кирков“ – фондация „Тракарт 2000“ представя изложба на художници от първия випуск на професора в Националната художествена академия.

Изложбата е създадена по проект, финансиран от НФК, по програма „Визуални изкуства“ и е  с цел утвърждаване на високостойностните художествени традиции и предаването им като естетически норми и вкус на подрастващите със стремеж към иновативност, развитие и достъпност до всички форми и изобразителни практики.

Настоящият симпозиум и проект е израз на почит към работата на художника и дългогодишната му преподавателска дейност. Организирани бяха срещи с млади художници и художници със зрителни затруднения. Симпозиумът работше на принципа на отворените врати, като работният процес на визуалните артисти беше наблюдаван в реално време от зрители и посетители. Те запознаха публиката със своите национални и международни участия, концепции и творчески търсения.

В симпозиума участваха:

Атанас Парушев-Шока, Веско Велев, Дарина Цурева, Динко Стоев, Долорес Дилова, Красимир Цанов, Мариана Маринова, Марта Левчева, Петко Петков, Чавдар Маринов и др. Те работиха в творческите ателиета на ТРАКАРТ ПАРК и създадените по време на проекта картини бяха представени в обща изложба в изложебните пространства в ТРАКАРТ ПАРК на 5 юни 2022 г. в ТРАКАРТ ПАРК.

Днес, 20 септември, от 18.00 ч. изложбата ще гостува в Старинното училище „Св. Георги“ в Асеновград, родният град на проф. Иван Кирков. Експозицията със създадените по време на симпозиума картини ще гостува до 20 октомври в галерията на първия етаж на Старинното училище.

Целта на проекта е популяризиране изкуството на големия български художник проф. Иван Кирков и утвърждаването на приноса му към съвременното българско изкуство.

Проф. Иван Кирков – това е ключ към щастието на една извоювана свобода, а „осветените пътища на Иван Кирков“ – това е да изпитате непреодолимо желание за сътворчество и съавторство с художника, раздаваш себе си през целия си съзнателен живот. Неговата бепрецедентна творческа провокативност е насочена към общовалидни за всички ни сетивни усещания, докосват ни със своите произведения като многообразен извор, често пъти непредвидим, но винаги разпознаваем.

Българското изкуство трябва да цени и популяризира авторите превърнали живота си в градивна светла линия и трасирали нови естетически и художествени практики у нас.

Проф. Иван Кирков

е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкуство в началото на 60-те години. Стремежът и търсенето на нови форми и средства на изява го прави един от най дискутираните художници. Провокативен, експериментиращ в различни области, блестящ със своя интелект, мислещ творец – това е проф.Иван Кирков.

Подобни статии

Top