В Асеновград проверяват домашните кучета с четец за чипове

Има нарушители, но има и изрядни собственици, съобщават от общината

Община Асеновград стартира съвместни акции с полицията в града и ОДБХ – Пловдив относно чипирането на домашни кучета. За целта е закупен четец,  който информира за номер на чипа, дали четириногото е регистрирано в общината, платена ли е таксата за него и други данни. Акциите се извършват периодично на територията на целия град. Проверките се осъществяват, както на случаен принцип, така и след реагиране по жалба.

От началото на годината до края на август са констатирани домашни кучета без паспорт, чип или регистрация по улиците „Съединение“, „Александър Батенберг“, „Патриарх Евтимий“, „Родопи“ в квартал „Долни Воден“, в Градския парк, както и в село Нареченски бани.

По жалби и сигнали за кучета с агресивно поведение и нахапани хора или животни от домашни четириноги е реагирано на улиците „Христо Ботев“, в кварталите „Запад“ и „Долни Воден“, в село Нареченски бани. Засечени са и домашни любимци без повод и намордник – на детска площадка в квартал „Запад“ и на улица „Спортист“. Написано е предписание на собственици в рамките на определен срок животните да бъдат регистрирани в общината и чипирани. По-голямата част от хората са изпълнили задълженията си.

Инспекторите от община Асеновград, които извършват проверките, обясняват, че част от собствениците реагират агресивно и апелират за толерантност и спазване на законодателството. Сред проверените е била и жена от Варна, чието куче е било с изрядна документация – с регистрация, чип, платен данък, ваксини. Собственичката на четириногото е споделила, че в морския град хората се информират и спазват правилата – регистрират животните си и плащат таксите си в срок.

Снимки: Община Асеновград

Подобни статии

Top