В България 97% от хората с ХИВ/СПИН са на терапия

За последното тримесечие на 2019 г. екипите на НПО са достигнали до общо 3 815 лица от уязвимите групи, в т. ч. 1 550 лица, инжекционно употребяващи наркотици, 1 712 мъже, които имат сексуални контакти с мъже и 553 лица, предлагащи сексуални услуги. Раздадени са общо 27 864 пакета за безопасни инжекционни практики, както и 20 735 комплекта предпазни средства. На всички лица е предоставено консултиране за ХИВ и са насочени към лечебни и здравни заведения при необходимост.

В страната функционират и 13 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, както и 17 мобилни кабинета, които предоставят здравно-превантивни услуги сред населението и уязвимите групи.

Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население за България е 4.4. За сравнение в страните от ЕС през 2018 г. този показател е 5.1.

Инициативите за 1 декември в Пловдив

Всички 28 регионални здравни инспекции на територията на страната стартират инициативи по повод 1-ви декември, Световния ден за борба със СПИН, и Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити. Целта е повишаването на обществената информираност относно начините на заразяване с ХИВ и СПИ и важността на ранното диагностициране и лечение.

РЗИ-Пловдив планира следните дейности в периода 1 – 14 декември 2019 г.:

–          Провеждане на обучителни дейности с ученици от учебните заведения в гр. Пловдив и областта по темите: „СПИН и сексуално предавани инфекции“ и „Рисково сексуално поведение – предразполагащи фактори и последици“;

–          Оказване на методическа помощ на педагогически съветници и медицински специалисти от учебни заведения и осигуряване на здравно-образователни материали за организиараните от тях АНТИСПИН кампании;

–          Провеждане на информационни кампании сред студенти и граждани;

–          До 1 декември 2019 г. – Дни на отворените врати – Предоставяне на услуги по доброволно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит В , хепатит С  и сифилис в КАБКИС.

Събития на БЧК-Пловдив

–          В Спортно училище „Васил Левски“ – Пловдив и в ЕГ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде закачена червена голяма лентичка от плат на входа на училищата и ще се раздават информационни материали и червени лентички на учениците в голямото междучасие.

–          04.12.2019 – 12:30 – 13:10ФЕГ “Антоан дьо Сент Екзюпери” – информационна среща

Инициативи ще има също в гр. Сопот, Асеновград, Карлово, Първомай и Стамболийски.

На 01.12.19 г. в заведение „Кафе и галерия Cu29“ в квартал „Капана“ от 17:00 до 19:00 младежите ще направят различни образователни забавни игри – кръстословици и викторини, а участниците ще получат подарък – ръчно украсен плик с послание и значка на БМЧК. В края на събитието младежите ще изпълнят традиционната си снимка  под формата на червена лентичка, държейки свещи.

Мотото на тазгодишната кампания в цялата срана ще бъде „Общностите носят промянат“, а за локално мото на инициативата младежите в Пловдив избраха: „Любовта обича безопасността“

1 2

Подобни статии

Top