В Белащица на бунт срещу кариерите край селото

Отново протест в Белащица на празника на Съединението!

За пореден път жителите на 6 пловдивски населени места край Пловдив излязоха днес, за да изкажат недоволството си от кариерата за добив на инертни материали край село Белащица.

Протестиращите се събраха на площада на селото доста преди уречения час – 10 ч. След това те тръгнаха в шествие до Околовръстния път на Пловдив.

В шествието тази година се включиха не само стотици жители на селата от Белащица, Браниполе, Брестник, Марково, Гълъбово, а също и от градовете Куклен и Пловдив, но и мотористи.

Протестиращите настояват да се вземат спешни мерки, за да спре запрашаването от добивните дейности, което замърсява водата и въздуха. Те недоволстват и срещу тежкотоварните камиони, които разбиват пътищата в района. Хората настояват да се отхвърли решението за удължаване с още 15 години на концесията на кариерата, чийто концесионер е швейцарската фирма „Холсим“, както  и да не се разрешава създаването на нова кариера на площ от 50 дка под връх Калоян.

Хората от района смятат, че са изправени пред екологично бедствие. Те се оплакват, че къщите им са напукани от взривовете, а гърмежите са непрекъснати. Днес недоволните смятат да блокират подхода от магистрала „Тракия“, който води към Асеновград.

Според директора на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев, на място са извършени над 40 проверки и са издадени 6 предписания. 5 акта са наложени на двете кариери, като два от тях се обжалват. Въпреки това Шилев поясни, че в момента замърсяването не превишава нормите.

На фирмата-концесионер е наложен акт за 50 000 лв. от Министерство на енергетиката. Той обаче също се обжалва. Сегашната концесия изтича през 2021 година.

Снимки: NOVA

Подобни статии

Top