В дебата за бюджет 2020: Славчо Атанасов настоя за повече пари за спорт в детската градина и в училище

Повече пари за спортни пособия и спортно-състезателна дейност на децата поиска при

разглеждане на държавния бюджет за 2020 г. председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44 Народно събрание Славчо Атанасов.

Става въпрос за Постановление на Министерския съвет 129  от 2000 г., което е за определяне на диференцираните размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Това са по 2 лв. за дете от детската градина, 3 лв. за ученик, студент и курсант годишно. Тези средства се използват от детските градини, училищата и висшите учебни заведения за спортни уреди и пособия и за спортносъстезателна дейност.

Искам да подчертая, че от 2008 г. /цели 11 години/ тези средства не са променяни. Една част от тази зала са приемали Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорт 2012-2022,  в която е заложена оперативна цел – увеличение на средствата по Постановление 129 на Министерския съвет, но това все още не е станало факт“, посочи Славчо Атанасов.

Той направи предложение за завишаване с 1 лв. за децата от детската градина – от 2 на 3 лв. от 3 на 5 лв. за учениците, от 3 на 6 лв. за студенти и курсанти. Общото увеличение е 3.2 млн.лв.

„Колеги, всички говорим, че децата са с наднормено тегло и трябва да спортуват. Нека с действия да покажем, че мислим за тяхното здраве. И още нещо ще добавя: „Pacta clara boni amici“ или „Справедливи сметки – добри приятели“. А каква по-голяма справедливост от справедливостта за децата“, обърна се към народните представители Славчо Атанасов.

Подобни статии

Top