В Деня на Ботев пак протест срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

Шествието ще премине през цялата Главна

Протестно шествие на родители от Пловдив срещу въвеждането на принципите на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ ще се проведе днес в Пловдив. Организаторите се обявяват срещу извършените промени в закони с пряко въздействие върху деца, семейства и системните нарушения в отделите за закрила на детето, които се прикриват.

Във връзка със спряната, но все още не отхвърлена „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“, документ, определящ насоките на държавната политика в системата за закрила на децата, в правото, социалната сфера, образованието и здравеопазването родители от цялата страна излизат за четвърти път на национален протест.

Те се обединяват около категоричното отхвърляне на направените през март промени в закона за закрила на детето, около изключително бруталните нередности в действията на социалните служби при извеждане на деца от семейната им среда и като цяло неадекватната работа с деца в риск. Освен това родителите са против предоставяне на държавни дейности в ръцете на НПО-та с чуждестранно финансиране и провеждането на антисемейни и антибългарски политики под влияние на чужди интереси.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 100 000 членове на групата „Не на стратегията за детето 2019 – 2030г.“ публично и в интернет пространството излязоха с неодобрителни становища по повод Стратегията и законите, които при влизане в сила и прилагане биха се отразили пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Шествието ще започне в 17.30 ч. То ще тръгне от площада пред БНБ  на Малката главна, ще премине през Джумаята, Главната и ще достигне до Централна поща.

След края на протеста, граждани ще поставят цветя пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина.

Подобни статии

Top