В Деня на Ботев свеждаме глава пред загиналите за свободата и независимостта на България

Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще завият отново. Спрете и отдайте почит!

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

За времето от 1953 до 1988 година датата официално се нарича Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война. От 1988 до 1990 година той се нарича Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, а от 1991 до 1993 година – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. С решение на Министерски съвет от 31 май 1993 година е установен като Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

За първи път денят се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) смъртта се почита от Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

В Пловдив Ботев и падналите за свободата на България ще бъдат почетени в Цар-Симеоновата градина

С поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни.

Кратката церемония ще се проведе на от 11.45 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. Слово ще произнесе Манол Пейков, носител на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2019 година в раздел „Художествен превод“. Водещ ще бъде Златко Павлов.

Заради мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса, в поклонението не е предвидено присъствието на граждани. Няма да участват почетна рота и военен оркестър.

Подобни статии

Top