В Деня на народните будители откриват паметна плоча на фотографа Крум Савов в Асеновград

Крум Савов е български фотограф, първият който открива фотографско ателие в Родопите.

С откриването на паметна плоча на фотографа Крум Савов  и изложба с негови снимки Асеновград ще отбележи Деня на народните будители.

Плочата се намира на улица  „Железарска”, на мястото където Савов е живял, докато е пребивавал в Асеновград. Идеята за паметния знак е на клуба „Станимашка фотографчийница“.

По-рано през деня  в залата на градската библиотека „Паисий Хилендарски“ ще бъдат подредени в изложба „Лица и места през обектива на Крум Савов”.

Крум Савов е български фотограф, първият който открива фотографско ателие в Родопите.

Роден е на 22 октомври 1882 година в Устово. На шестгодишна възраст остава без родители. За него се грижи първият му братовчед етнографа Стою Шишков. Постъпва в картографския институт, където през 1900 г. отбива военна служба. По същото време изучава фотография. През 1902 година се завръща в Чепеларе и открива първото фотоателие в Родопите.

През 1903 година прави три фотографии на четата на Пею Шишманов в Имарет дере, участвала в Илинденското въстание.

През 1905 година участва с 12 свои фотографии на Международната фотоизложба в Лиеж. Снимките му получават висока оценка и на Международната фотоизложба в Лондон през 1907 г., където получава медал и диплом. До Балканската война работи като фотограф в Чепеларе. През този период голяма заслуга за развитие на фотографията в този район оказва Роженският събор, който се провежда всяка година на 27 юли. На него прави десетки снимки на цели родове, дошли на традиционната сбирка.

По време на Балканската война е мобилизиран в Двадесет и първи пехотен средногорски полк. Зачислен е като фотограф и е поставен в обоза. Заедно с полка достига Одрин, Дедеагач, Гюмюрджина, Ксанти, където прави множество фотографии. След Балканската война се премества в Станимака и открива фотоателие в града. Взима участие в Първата световна война. След нея се връща отново в Станимака.

Умира през 1949 година.

Подобни статии

Top