В Деня на танца: Хореограф танцува по покривите в Пловдив (ВИДЕО)

Възможно ли е да се практикуват канго денс и народни танци на покрива?

Когато пандемията е факт и всички сме изолирани по домовете си, започват да ни липсват ежедневните дейности – разходки, работа, училище и най-вече – спортни занимания в свободното време. В деня на танца, ще ви разкажем за един пловдивски клуб, който намери начин хем да спазва изискванията на министъра на образованието за противоепидемичните мерки, хем пък да разведри почитателите на танцовото изкуство и любителите на груповите тренировки и спортни занимания.

От  PostalovGroup направиха няколко клипчета на покривите на сгради в града под тепетата, в които един или двама от инструкторите и хореографите показват, какво може да се направи в извънредната ситуация и как да се забавляваме вкъщи, особено ако имаме подобен покрив, достатъчно пространство у дома или в двора.

Идеята хрумнала на хореографа и фитнес инструктор  Марио Посталов. „Искахме да можем да комбинираме тренировката, но в същото време да сме на въздух. Смятам като инструктор, че е изключително важно хората да са на свеж въздух и да има слънце, което пък е източник на витамин D и най-вече здраве“, разказа пред репортер на DCNEWS той.

Публикувахте от Postalov GROUP в Понеделник, 6 април 2020 г.

Марио прочел всички изисквания на Кризисния щаб и спазвайки противоепидемичните мерки преценил, че покривите са сред от най-удобните места, много атрактивни от гледна точка на изкуството.

„Малък брой хора сме, а основната ни цел е да поддържаме интереса на хората и да ги разсеем от масовата паника покрай коронавируса“, обясни Посталов.

Предизвикателството

Той е направил няколко видеа с канго денс – танци върху кангоджъмпс обувки. Особено атрактивен е, когато сам отправя предизвикателство до друг танцов клуб, танцувайки Макамлийско хоро.

😇Христос Възкресе! Бъдете живи и здрави, благословени, не спирайте да вярвате и обичате. 1 Тимотей 1:14… и благодатта на нашия Господ се преумножи с вяра и любов в Христа Исуса. ✅Споделям Ви един поздрав адресиран към нас, ТК "Бъклица" от ТК "PostArt". 🙂

Публикувахте от БЪКЛИЦА в Събота, 18 април 2020 г.

„На нас всичко това ни влияе много добре психологически и ни разтоварва. Всички казват, че е чудесно, затова искаме да направим такъв проект, след като паднат всички карантинни изисквания и всички забрани се вдигнат. Тогава ще си позволим да се развихрим на покрива и оттам да ни виждат съседите от близките тераси, които също може да станат участници в нашия своеобразен пърформанс или флашмоб„, поясни хореографът. Той допълни, че на Запад е масова практика инструктори да правя групови тренировки на открито – по зумба, канго джъмпс, табата и подобни масови спортове.

„Хорото не е това, което беше. Това е и причината нашите клубове да не функционират с онлайн тренировки. Правим клипове, чиято единствена цел е да разведряват хората. Знам, че всички са зажаднели за репетициите, но не е морално, законно и юридически, да се съберем“, подчерта Посталов.

Той беше категоричен, че колкото повече престоява човек вкъщи, без да излиза навън и без да има каквито и да е физически натоварвания, толкова повече пада имунитетът му.

Марио Посталов е дипломиран хореограф. Той се занимава с народни танци от 6-годишен. Родом е от Кнежа, завършил е народни танци в НУИ „Панайот Пипков“, а след това хореография в АМТИИ и магистратура по арт мениджмънт. Освен това е дипломиран юрист от Свободния университет в Бургас. Правил е съвместно концерти с Ансамбъл „Тракия“, с ансамбъла към АМТИИ, участвал е и в частните формации „Етноритъм“, „Кабири“ и „Пловдивъ“, но в момента само преподава. Създател на танцов театър и танцов клуб ПостАрт. Освен това е лицензиран фитнес инструктор и води различни групови тренировки.

Подобни статии

Top