В Италия подновяват тренировките, още няма дата за рестарт на сезона в Серия „А“

Футболът в Испания няма да се завърне преди лятото, в Англия разрешават по 5 смени

Премиерът на Италия Джузепе Конте направи специално обръщение към сънародниците си в неделната вечер, в което обяви, че правителството ще разхлаби част от мерките в борбата срещу коронавируса.

Едно от приетите решения е даването на право на спортните отбори да подновят тренировки от 18 май. От 4 май ще бъде възможно провеждането на индивидуални тренировъчни занимания.

Премиерът на Италия, която е една от най-силно засегнатите страни в света от COVID-19, обаче не се ангажира с конкретна дата, на която да бъде подновен местният футболен шампионат. Серия „А“ бе спряна на 9 март, макар още две седмици преди това да имаше отложени единични срещи заради коронавируса.

„Спортният министър Винченцо Спадафора ще работи интензивно с учени и спортни ръководители, за да сме сигурни, че тренировките ще могат да бъдат подновени при сигурни условия. След това ще преценим дали е възможно отново да се подновят шампионатите. Такова решение ще може да бъде взето, само ако сме абсолютно сигурни в безопасността на всички участници. Не искаме нашите спортисти да боледуват. Като всеки италианец и аз съм луд по футбола. И на мен ми бе странно, когато трябваше да спрем първенството, но мисля, че и най-големите привърженици разбират, че това решение бе безалтернативно“.

Отборите в Италия имат да изиграят още между 12 и 13 мача до приключването на целия сезон в Серия „А“, а лидерите Ювентус и Лацио са само на точка един от друг.

Испанският здравен министър пък заяви, че футбол в страната едва ли ще се играе преди лятото. Първенството в Испания беше спряно на 12 март заради пандемията от коронавирус, която отне живота на най-малко 22 хиляди човека в страната.

„Трудно е да се говори за това, но професионалният футбол ще се завърне най-рано едва през лятото. Ще продължим да наблюдаваме развитието на ситуацията и ще продължим да провеждаме различни активности за връщане на нормалността“, заяви здравният министър Салвадор Ия.

За момента е ясно, че шампионатът в Испания не може да бъде подновен преди края на май.

Клубовете от английската Висша лига ще имат право на пет смени по време на мач, когато шампионатът се поднови, прогнозира вестник „Сън“.

Идеята е да се запази здравето на футболистите и да се избегнат честите контузии, затова и всеки отбор ще може да вкарва две допълнителни свежи сили.

Наложената карантина заради пандемията с коронавируса наруши подготовката на професионалните футболисти и според някои експерти се задава вълна от травми при „рестартиране“ на футбола в Европа.

Световната футболна централа ФИФА вече даде зелена светлина за временната предпазна мярка и сега всичко зависи от босовете на елитните английски клубове.

 

Подобни статии

Top