В Карлово отбелязаха Националния празник – 3 март (СНИМКИ)

Празникът започна с издигане на националния трибагреник

С официална церемония по издигане на националното знаме на площад 20-ти юли“ в Карлово започна отбелязването на Националния празник 3-ти март.

3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода. Народ, чиято висока самобитна култура е подложена на унищожение. На тази дата, преди 143 години се възражда една държава, която отново заема своето място на картата на Европа.

Тържествено слово по повод Националния празник произнесе заместник-кметът Антон Минев. „Има дати в българската история, които ни правят горди, че сме българи. Дати, свързани с героизма, със саможертвата с победата и със свободата….Преди 143 години ние получихме правото на свобода. Правото да имаме собствена държава. Да имаме символи на тази държава, като знамето и герба, като нашата армия. По този начин България възкръсна от пепелищата на петвековното робство…“, бяха част от неговите думи в празничното слово.

По случай Деня на Освобождението на България, Петър Цанков – петокласник от СУ „Васил Левски“, рецитира стихотворението „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов.

1 2

Top