В Карлово протестират срещу премахването на сцената от градския площад

Това е  втори протест, хората искат да им бъде представен новия проект за реконструкция на площада

Недоволни от планираната реконструкция на централния площад в Карлово се събират и днес на протест, след като вчера спонтанно протестираха. В 10.00 ч. те се събират отново до трибуната, която е планирана за събаряне, съобщава Радио Пловдив.

„Призовали сме през социалните мрежи кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и главния архитект Филип Филипов да излязат при нас, за да обяснят защо визуализациите и параметрите на проекта за реконструкция на площад „20 юли“ са стояли в общината и не са предоставени на медиите за реално информиране на гражданите“, обясни един от протестиращите Красимир Методиев.

Той уточни, че протестът срещу сериозните промени в архитектурната среда, включващи отстраняване на сцената и продължаване на стъпалата, е регламентиран и разрешен.

Методиев призова да не се пречи на законовите строително-ремонтни дейности по площада, а само на планираното събаряне на сцената.

Вчера десетина души излязоха на спонтанен протест срещу реконструкцията на площад „20 юли“ по спечелен проект пред ОП „Региони в растеж“ на стойност 1,5 млн. лв., по който се предвижда освен подмяна на амортизираните подземни комуникации, водни съоръжения и настилка премахване на сцената в източната част и замяната й с пешеходен подход.

Проектът бе представен вчера на пресконференция от общинското ръководство.

„Важно е да се знае, че няма да бъде направен нов площад. Целта е да запазим всички характерни за площада елементи, паралелно с това – да осигурим максимална достъпност. Реализацията няма да продължава дълго. Ще бъдат подменени амортизираните подземни комуникации. Ще се работи внимателно и поетапно, за да се избегнат затруднения за гражданите и бизнеса. Оперативната програма дава възможност за двегодишен срок за изпълнение на проекта, но от фирмата, ангажирана с дейностите, уверяват, че е възможно обектът да бъде завършен до м. март 2022 година – в навечерието на Сирни Заговезни“, каза кметът.

Градоначалникът допълни, че настоящата сцена не е със стандартни размери. Пространството, което ще се отвори след премахването й, ще даде възможност за поставянето на по-големи сцени според мащаба на събитието. Релефните елементи от настоящата сцена ще бъдат съхранени и монтирани на подходящо място.

В момента се прави възстановка на мозайката около т.нар. сух фонтан, която ще бъде възстановена в оригиналния си вид с нов материал. От 1987 година, когато е направен, централният площад не е ремонтиран, припомни кметът.

Проектът предвижда обединяване на пространството на ул. „Водопад“, нейното естествено продължение в южна посока и площад „20-ти юли“, като премахва съществуващата между тях визуална бариера. Връзката между нивата на площада, които са с различна денивелация, ще се осъществява със стъпала. Ще има участък без стъпала, подходящ за достъп на лица в неравностойно положение. Ще бъде осигурен по-директен достъп до основното ниво на площада, а обединяването на пространствата ще оживи мястото и ще го направи по-притегателно за жителите и посетителите на Карлово. Ще бъде премахната съществуващата сцена.

Предвиден е фонтан на нива, с водни завеси и атракции. Голямата монотонна водна площ ще бъде заменена с ефектна водна каскада. Ще бъде изграден метален мост със стъклен под.

Запазват се съществуващите паметници и елементи с местно значение – чешма, декоративна мозайка по централната ос на площада под сухия фонтан, която ще се реновира и почисти. Състоянието на стълбите на площада е лошо, което налага тяхната реконструкция и подмяна на настилката им. Проектът предвижда цялостна реорганизация на алеите в централната част на площада.

„Проектът е плод на няколкогодишна работа, вложени са много труд и време. Той е един от важните проекти за облика на града“, каза Красен Краев – началник отдел „Планиране и разработка на проекти и програми“ в Община Карлово.

Дейностите по изпълнение на проекта, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие, предвиждат организация и управление на проекта, провеждане на процедури по ЗОП за избор на изпълнители, инженеринг /проектиране, строителство и упражняване на авторски надзор по време на строителството и рехабилитацията на площад „20-ти юли“, консултантска дейност за оценка съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор, одит на проекта. Той се явява допълнение на вече реализирания европейски проект „Благоустрояване на градската среда в гр. Карлово“.

Стойността на проекта е 1 532 880 лева. Договорът за безвъзмездна финансова помощ стартира на 25.03.2021 година.

Подобни статии

Top