В Карлово се проведоха традиционните кукерски игри

 За любителите на маскарада бе организирана Арт работилничка за изработка на кукерски маски.

Екот на звън от тежки хлопки огласи пл. „20-ти юли“ в гр. Карлово на традиционния Кукерски празник, наречен още Старчовден. Игрите на кукерите носят късмет, плодородие и благоденствие. Предвестници на пролетта, те пресъздават връзката между природата и човека и дават надежда за добра реколта. Празникът откри заместник-кметът на община Карово Антон Минев.

Пред стотиците присъстващи на площада дефилираха кукерските състави от населените места в общината: кв. Сушица, Климент, Столетово, Дъбене, Горни Домлян, Каравелово, Баня, Васил Левски, Соколица, Войнягово, Христо Даново, Ведраре, Бегунци.

Гостуващ състав бяха кукерите от с. Растник, Пернишко. Всички те представиха своите уникални танци с характерни за населеното място костюми и елементи в кукерската игра. За участието си в празника, водачите на групите получиха грамоти от името на кмета на общината д-р Емил Кабаиваноw.

За любителите на маскарада бе организирана Арт работилничка за изработка на кукерски маски.

Празникът продължи в Етнографски комплекс „Старинно Карлово“ с инициативата „Сложи маска, запаши хлопки и играй“, в която всеки можеше да влезне в ролята на кукер и да се запознае с традициите на Сирни Заговезни.

На 6 март Кукерските игри продължават в селищата на община Карлово.

Подобни статии

Top