В Карлово започват събитията по повод отбелязването на 148 години от гибелта на Васил Левски

Те ще продължат цяла седмица

От днес започват мероприятията по повод възпоменателното отбелязване на 148 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски в Карлово. Те ще продължат цяла седмица.

Тази вечер, от 17.30 ч. в Общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“ ще бъде изложба на рисунки на ученици от СУ „Васил Левски“ под мотото „Моето творчество, вдъхновено от личността на Апостола“.

Утре в 14.00 ч. в зала „В.Караиванов“ в Карлово ще бъдат представени книгата на доц. Маргарита Златарева „Юридически поглед към ппроцеса на Васил Дякон Левски“ и сборника „Левски пред съда на Портата“.

През седмицата ще се състоят още изложби, литературна вечер и прожекция, посветени на Апостола.

На 18 февруари в 18.00 ч. на пл. „Васил Левски“ ще бъде възпоменателната церемония по повод 148 години от гибелта на Левски.

На следващия ден – 19 февруари, от 9.00 ч. в храм „Успение на Св. Богородица“ ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. От 11.00 ч. на пл. „Васил Левски“ ще започне възпоменателен митинг-поклонение, по време на който ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Левски.

След церемонията ще се състои традиционното шествие до родната къща на Дякона, където ще бъде връчена наградата на комитет „Васил Левски“ Карлово.

Всички събития ще бъдат проведени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Съорганизатори на възпоменателното отбелязване са НМ „Васил Левски“, Фондация „Васил Левски“ 61-ва Стрямска механизирана бригада, СУ „Васил Левски“, НЧ „Васил Велски 1861 г.-Карлово, Исторически музей – Карлово.

Подобни статии

Top