В месеца на Радичков: Показват филма „Черкаски хроники“

Лекция, изложба и разговор за творчеството на писателя

Прожекция на филма за Йордан Радичков „Черкаски хроники“ ще се състои днес следобед в Стария град. Началото на прожекцията е от 16 часа.

Преди това, от 14 часа, като част от честванията за 90-та годишнина от рождението на писателя Йордан Радичков, ще се състои лекция-разговор за творчеството му и неговия пътепис „Неосветените дворове“.

Разширеният разговор за пътуванията на автора, написването на пътеписа за Сибир, записките му и творческия процес ще бъде воден от проф. Инна Пелева.

Ще бъде представена и изложбата със снимки от пътуването на Радичков през 1964 година, а проф. Пелева ще разкаже за отпечатъка върху личността и твореца, който броденето по едно от най-суровите кътчета на земята, оставя у него.

Специално място в разговора ще бъде отделено на новоиздадената за първи път в самостоятелно книжно тяло т. нар. „чернова“ по написването на „Неосветените дворове“ 0 „Сибирски тетрадки“.

Тетрадките представляват един вълнуващ и нередактиран текст, който разказва за непосредствените впечатления на автора от пътуването и са единственото доказателство за творческия процес на автора.

Разговорът ще се проведе в зала „Мексиканско изкуство“ на ул. „Артин Гидиков“ 11. Къщата е част от експозицията на ГХГ-Пловдив.

Проектът е част от Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC.

Подобни статии

Top