В НИНКН станал голям проблем заради склада на „Одрин 8“ (СНИМКИ)

Разпитваха шефката на НИНКН повече от два часа

„В института стана голям проблем, след като беше съборен тютюневият склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив“. Това призна днес в съдебната зала шефката на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Даниела Джуркова пред тричленния състав на пловдивския окръжен съд, по време на делото срещу собствениците на склада – 46-годишният сърбин Александър Милодраг Николич и 37-годишният Георги Бранеков.

Двамата днес застанаха отново днес  пред Окръжния съд в Пловдив, за да отговарят за умишленото разрушаване на сградата – групов паметник на културата, която е собственост на  фирма „Одрин 8“ ЕООД. Двамата са обвинени в документно престъпление и противозаконна дейност – защитена територия. Според прокуратурата има експертиза, която доказва, че са извършени допълнителни поправки в документа. Тези поправки не отговаряли на първоначално издадения документ.

Едва след събарянето на склада се разбрало, че е единичен паметник на културата

По време на разпита на арх. Даниела Джуркова, която в от миналия юли е в майчинство, след като складът бил съборен на 6 март 2016 година, в НИНКН започнали всички проблеми с удостоверяването на статута му за недвижима културна ценност. По думите й в община Пловдив имало документ, че сградата не е недвижима културна ценност, а в института имало удостоверение, че е групова недвижима културна ценност. В това удостоверение пишело, че тя не е единичен паметник на културата. „Но дори и така да е, редът за работа е един и същ, преди да се тръгне да се прави каквото и да е било“, категорична беше арх. Джуркова.

Докато я разпитваха обаче стана ясно, че от 1975 година има писмо, с което се иска сградата, строена през периода 1870-1920 година, да бъде обявена за единичен паметник на културата.

„Когато стана проблемът със събарянето на сградата, тогава разбрах, че тя е единична недвижима културна ценност“, посочи днес в залата шефката на НИНКН. В разпитите си по време на досъдебното производство през 2016 година обаче, тя е твърдяла, че статутът на сградата не е изяснен, подчерта адвокатката на подсъдимите Розалина Апостолова.

Заради противоречията топ юристката настоя

1 2

Подобни статии

Top