В община Асеновград се подпомагат над 1 600 нуждаещи се

Ето какви услуги се извършват в подкрепа на гражданите в условията на извънредната ситуация

„В момента под различни програми в община Асеновград се финансират над 1 600 души, на които се помага под различни форма. По закона за личната помощ са включени 558 лица, от които 277 ползватели с ТЕЛК – граждани, които имат необходимост от чужда помощ. Другите 281 души са асистентите, които се грижат за потребителите. По линия на домашния социален патронаж се грижим за 180 души. Сред тях има и хора, които са със специален режим на хранене, например, диабетиците, за които се приготвя храна по изисквания. По целева програма „Топъл обяд у дома в условия на извънредна ситуация през 2020 г.“ по линия на социалното министерство пък се помага на още 200 крайно нуждаещи се асеновградчани. По проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ подпомагаме общо 474 души – хора на възраст над 65 г., които са с невъзможност за самообслужване„. Статистиката съобщи кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

„Това са част от мерките, които ние приложихме в нашата община в подкрепа на нуждаещи се наши съграждани, естествено, чрез финансовата подкрепа на правителството, по линия на социалното министерство“, допълни градоначалникът.

Той коментира, че обстановката не само в страната, а и по света продължава да се усложнява.

„Не е тайна, че всички бяхме изненадани от случващото се, тъй като никой не познаваше заболяването. Знаехме само, че основната схватка между коронавируса COVID-19 и човечеството ще бъде в болниците и е нормално да е там.

Пак ще припомня, че наред с всички облекчения, които въведохме за гражданите и бизнеса в Асеновград, ние като община инвестирахме и 290 000 лева за преустройство на едно помещение, което беше построено, но не обзаведено. Организирахме благотворителна кампания. Чрез дарителската сметка от доброволци събрахме около 340 000 лева, като 300 000 лева от тях вложихме за обзавеждане. Към днешна дата имаме модерно обзаведено отделение, което може да се справи с COVID-19. Сега проблемът, който възниква, е човешкият фактор. Виждам, че хората някак си започнаха да свикват с присъствието на заболяването.

Моето мнение е, че малко рано разхлабихме мерките и затова започна ескалация на заболеваемостта. В тази извънредна ситуация най–натоварени са Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и не на последно място – общините. На практика, общинските администрации са тези, които реализират различни мерки, за да подпомагат гражданите и да бъде предотвратено доколкото е възможно разпространението на вируса“, каза в заключение доктор Грудев.

Подобни статии

Top