В община „Родопи” отново спазиха традициите на Йордановден, кметът Павел Михайлов поздрави имениците

Любомир Масалджиев беше първият, който хвана кръста в село Първенец

Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден беше отбелязан в община „Родопи”. Празничният ден започна с тържествена Света литургия във всички населени места от община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов присъства на  ритуала за спасяване на богоявленския кръст в река Първенецка над  село Първенец. На празника бяха председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков и кметът на селото Ренета Плевнелиева.

След тържествена литургия в църквата „Света  Фотиния“ се  състоя ритуалното хвърляне на кръста.

 

Любомир Масалджиев беше първият, който хвана кръста в село Първенец. Той  „пребори” десетината мъже, които  влязоха в студените води на реката, за да се включат в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден. Борбата в реката беше кратка и хвърленият от отец Ерм дървен кръст беше бързо спасен.

Най-ловък се оказа 20-годишният Любо, който за пореден път участва в традиционната надпревара. За първи път обаче хваща кръста. Той пожела здраве на себе си и на жителите на цялата община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов  поздрави Любомир Масалджиев и благодари на всички участници в ритуала. Смелите мъже получиха подарък – тениска с български народни мотиви и шевици.

Кметът на община „Родопи”  пожела здраве, успешна година, добри дела.

„Честит празник! Пожелавам ви здрава и успешна година! Нека този свят ден да ни даде здраве и сила. Да бъдем по-добри и по-смирени, а на всички именици пожелавам да са здрави, късметлии и да носят с гордост и чест името си!”

 

Подобни статии

Top