В ПГО „Ана Май“ откриха учебната година с много усмивки и надежда да е присъствена (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първият училищен звънец удари за 130 осмокласници в пет паралелки

В пловдивската Професионална гимназия по облекло „Ана Май“ откриха тържествено учебната година тази сутрин. 130 осмокласници и техните учители се събраха в двора на втората сграда на гимназията и с трепет посрещнаха знамето на училището и изслушаха химна на Република България.

Директорката на гимназията Емилия Петаларева поздрави учениците и им пожела здраве, успехи и да трупат нови знания. Тя припомни, че ПГО „Ана Май“ е училище със 125-годишна традиция. В него се обучават ученици в специалностите „Моден дизайн“, Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“, „Фризьорство“ и „Козметика“. Директорката напомни, че най-голямото предимство на професиите е, че реализацията на пазара на труда е голяма, а и търсенето на моделиери, добри фризьори и козметици в днешно време е непрекъснато.

След това директорката удари учиищния звънец, а класните ръководители поведоха петте паралелки осмокласници към учебните кабинети в основната сграда на училището. Децата бяха изпратени в клас с хляб и сол, като днес бе първият им час на класа, в който да се запознаят с класните си ръководители и помежду си.

„Днес тръгваме с желанието учебната годината да е присъствена, това най-много ни се иска“, сподели пред репортер на DCNEWS след откриването директорката Емилия Петаларева. И добави, че в професионална гимназия, ако не е присъствено, обучението е много трудно, особено за часовете по практика.

„Никой не може да се учи онлайн на професия, няма  такива професии, в които уменията могат да се получат онлайн. Винаги учителят трябва да е близко до детето, особено по учебна практика, да покаже, да демонстрира. Това за професиите е много важно“, подчерта Петаларева.

Тя припомни, че тази година бяха приети ученици в две паралелки „Моден дизайн“, две паралелки „Козметика“ и една – „Фризьорство“.

„Децата са усмихнати, родителите са по-притеснени, отколкото учениците. Надявам се, че след първия час на класа ще се опознаят, ще са по-спокойни и по-свободни„, каза още директорката.  По думите й от утре започват реалните учебни занятия.

„Пожелавам си здраве – и на нас, учителте, и на децата“, каза още Емилия Петаларева.

Подобни статии

Top