В Пловдив десетки ще бягат с кауза за донорство на стволови клетки - DC news

В Пловдив десетки ще бягат с кауза за донорство на стволови клетки

Инициативата RotaRun –  бягане с кауза,

за пръв път ще се проведе в Пловдив на 30 април от 11:00 ч. на Гребна база. Тичането е един от най-ефективните и популярни начини за спортувaне, а спортът е страхотна възможност да загърбим всичките си задължения,  а когато това удоволствие върви ръка за ръка с добра кауза, то тогава може да сте сигурни, че ще си прекарате един много забавен и ползотворен почивен ден.

RotaRun е тазгодишната инициатива на Ротаракт клубовете в България, която ще се проведе паралелно в още 6 български града – София, Велико Търново, Добрич, Дупница, Банско, Кърджали  и е свързана със стимулиране на активен начин на живот, комбинирана с информационна кампания относно Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки. Стволовите клетки са резервни клетки, които се активират в определени ситуации и могат да заменят функциите на други клетки в човешкия организъм, като спомагат за преодоляването на различни заболявания като левкемия, лимфом и други. Стволовите клетки могат да се извличат от периферната венозна кръв, кръвта от ембрионална пъпна връв или чрез костния мозък.

Най-съвременният метод за дарение на стволови клетки от периферна венозна кръв е процедура, подобна на тази за кръводаряване. Даряването на стволови клетки не е опасно за донора, защото клетките се регенерират успешно след това. За да се включи желаещ в регистъра, трябва да се вземе проба от устната лигавица или кръвна проба, и да се попълни заявление. Това ще може да се случи в рамките на събитието, в домашни условия при предварително взет сет за проба или по всяко време в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки УМБАЛ „Александровска“ и във всички лаборатории „Рамус“.

RotaRun Bulgaria – Пловдив ще се проведе на 30.04.2023г. /неделя/ от 11:00 часа на Гребна база- Пловдив. Регистрацията, допълнителните уточнения и насоки за трасето ще бъдат дадени един час преди началото – в 10:00 часа до Трибуните. Участието е напълно безплатно, а единственото, което организаторите очакват да донесете с Вас, е добро настроение и удобни обувки. Разстоянието, което трябва да бъде пробягано (провървяно) е 1 обиколка на Гребния канал , а за деца до 7 клас ще има отделен маршрут.

Официални партньори на Ротаракт клубовете в Пловдив са сдружение „BG бъди активен“ Българското сдружение „Лимфом“, Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки, УМБАЛ „Александровска“, лаборатории „Рамус“, „Аварийно спасяване Пловдив“ БЧК-Пловдив, МБЧК-Пловдив. Спонсори на събитието са минерална вода „Бачково“ и XL Athletic Protein.

Подобни статии

Top