В Пловдив и областта: Имунизираха 645 медици, още хиляди искат

Областна администрация и РЗИ с данни за ваксинацията на медиците и епидемичната  ситуацията в областта

Приключи първият етап от ваксинацията срещу COVID – 19 в Пловдив и областта. Общо 645 са имунизираните медици – от тях: 338 лекари от болничната и доболнична помощ, 139 специалисти по здравни грижи, 129 души – помощен персонал и дентални лекари – 39. Това съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева на съвместна пресконференция с РЗИ – още информация ТУК.

По думите й най-голям е броят на имунизираните в УМБАЛ „Свети Георги“ – 175 и в здравната инспекция, където на 190 медици от Спешна помощ, джипита и стоматолози е поставена първата доза от ваксината. Благодаря за перфектната организация в нашите болници и на екипа на РЗИ. Благодаря на лекарите и сестрите, които отново бяха на първа линия и дадоха личен пример, заяви Каназирева.

Припомняме, че бяха получени 975 ваксини за 5-ти район, в който влизат областите  Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян и Стара Загора.

Все повече са желаещите за ваксинация и към момента има над 4000 медици в Пловдивска област, които искат да се ваксинират, заяви на свой ред зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. Той подчерта, че до момента няма  алергични реакции при нито един от имунизираните. И д-р Аргиров, и областният управител изразиха надежда, че през следващите месеци ще има ефект както от започналата ваксинация, така и от предприетите мерки за овладяване на епидемията.

На областно ниво беше изключително важно решението за  наличните легла в ковид отделенията за пациенти на Спешна помощ – 99 ежедневно  се подържат. Това спря разкарването на линейки, чакането за приемане и улесни пациентите и лекарите. Освен това от Спешна помощ отчитат 50% спад на хоспитализациите, допълни Каназирева.

Според  направения анализ става ясно, че от 1 декември до 29 декември от Спешна помощ са хоспитализирали общо 689 души, от които 189 в областта. За първата половина на месеца в Пловдив са хоспитализирани 312 души, а в областта – 115. За втората половина на месеца в Пловдив са хоспитализирани 188 души- близо 50% по-малко, а в областта – 74. Към момента  разкритите легла в болниците в Пловдив и областта са 1156, като от тях 100 са за интензивно лечение. За първата половина на месец декември свободните легла за терапевтично лечение са били средно 177, а за интензивно лечение средно 13. За втората половина терапевтичните легла са близо 400, което е двойно повече, а  интензивните – 25. Това сочат данните на Областната информационна система за легловата база в ковид отделенията.

Предстои до края на януари 2021 година да бъдат разкрити още 69 легла в УМБАЛ „Св. Георги“.

Изпращаме трудна година. Като областен управител и председател на ОКЩ искам да е с надежда, че  наистина започва началото на края на тази тежка ситуация и, че скоро ще се върнем към обичайния си живот, защото извън кризата с ковид ни чакат още много задачи. Пожелавам на всички здраве и успешна нова 2021 година, заключи Дани Каназирева.

Подобни статии

Top