В Пловдив Нощта на учените стартира от АМТИИ

„Европейска нощ на учените 2018“ е посветена на Годината на културата и новите технологии и се провежда едновременно в 300 града по света

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив ще се присъедини към провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените” – K-TRIO 3 (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието).

Проектът K-TRIO 3 – „Европейска нощ на учените“, се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.  АМТИИ е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет – координатор на проекта, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийски университет, Русенски университет „Ангел Кънчев” и „Млади таланти“.

В България в програмата освен Пловдив ще се включат още градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за трета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии. „Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото и най-вече до младите хора. Представените събития в пътната карта на Нощта са адресирани към ученици и деца и включват конкурси, събития при открити врати. Младите изследователи могат да участват в срещи и дебати. За родителите и учителите са предвидени ръководени посещения. Организирани са и панаири за знания, изложби, дискусионни клубове и мн. други, които ще бъдат интересни и полезни за всички граждани и гости на Пловдив на 28 септември“, разказаха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка.

1 2 3 4 5 6

Top