В Пловдив подготвят лечебно заведение изцяло за нуждите на пациенти с коронавирус

Министърът на здравеопазването съобщи факта в ефир

В Пловдив се подготвя лечебно заведение, което да бъде изцяло за нуждите на пациентите с COVID инфекция. Това стана ясно от думите на здравния министър професор Костадин Ангелов по време на днешния брифинh за разпространение на коронавируса в страната.

Говорихме с областния управител на Пловдив госпожа Каназирева. Там също имаме сериозен натиск. Говорих с директора на ЦСМП в Пловдив, той казва, че няма нужда от допълнително коли, които да извозват пациентите„, поясни здравният министър.

От своя страна областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева припомня, че от днес областта, първа в страната, започва да работи онлайн система за координация между Спешна помощ и болниците. Програмата е изработена напълно безплатно и е предоставена за ползване.

Платформата дава възможност във всеки един момент на денонощието да е ясно къде има свободни легла и колко са те – съответно за доказан коронавирус, за все още неустановен и такива за интензивно лечение. Надявам се системата да е полезна, но това зависи от своевременното и точно въвеждане на данните от страна на болниците. През първите дни информацията ще се дублира и на хартиен носител, а след това ще премине само на електронен път. Достъп до нея ще имат както болниците и Спешна помощ, така и Областният щаб, РЗИ и Министерството на здравеопазването„, казва тя.

Подобни статии

Top