Прокуратурата в Пловдив подхвана 39-годишен, размотавал се по време на карантина

Мъжът и приятелката му се завърнали от Германия, полицията не го открила при проверка в дома му

Районната прокуратура в Пловдив наблюдава бързо производство, образувано днес – 27 март, за нарушаване на задължителна карантина от страна на мъж на 39 години. На 19 март той и неговата приятелка се завърнали от Германия с лек автомобил. На ГКПП – Видин им е било издадено предписание от РЗИ – Видин за 14-дневна задължителна карантина. Те посочили един и същи адрес в Пловдив, на който ще пребивават през определения срок.

На 26 март полицейски екипи посетили жилището. Те установили, че 39-годишният мъж отсъства. Приятелката му се свързала с него  по телефона. След 15 минути той се върнал и обяснил, че бил отишъл до магазина за продукти. Мъжът, обаче, не носел продукти, а също така бил и без предпазни средства – маска и ръкавици.  Полицейските служители го предупредили да спазва задължителната карантина и му разяснили, че при нужда от доставка на продукти, ако няма близки, които да му ги закупят и донесат до жилището, може да позвъни на тел. 112 за помощ.

Това е второто дело, което се наблюдава от Районна прокуратура – Пловдив за неспазване на задължителна карантина.

Първото досъдебно производство е за нарушаване на предписанията от страна на 63-годишен шофьор на камион, установен при проверка на един от контролно – пропускателните пунктове в Пловдив.

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Подобни статии

Top