В Пловдив разбиха стройна схема за фалшиви лични карти на турци, тунизийци и албанци

Арестувани са петима, единият – полицай от сектор „Миграция“ в Пловдив

Пловдивските полицаи разбиха организирана груза за фалшиви документи за самоличност, дипломи за завършено образование и квалификационни документи и др. Това стана ясно по време на съвместния брифинг на Районната прокуратура в Пловдив, Икономическа полиция и Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР.

Арестувани са петима души, сред които и служителят на сектор „Миграция“ към МВР – Боян Кабашки (45 г.). Негови съучастници са Васил Гайдаджийски (60 г.), Рангел Сарийски (55 г.), Борис Ябълков (54 г.), Христо Лозев (43 г.). Повдигнати са им обвинения и те са задържани за 72 часа с прокурорско постановление. Предстои да им бъде поискана постоянна мярка „Задържане под стража“, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Това ще стане утре, уточни той.

Престъплението, в което са обвинени – съставяне на неистински официални документи за самоличност, предвижда наказание до 10 години затвор. Повдигнати са им обвинения също за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в България и държане на служебни знаци на ГДБОП, ГДНП и прокуратурата.

Схемата била стройно организирана. В хода на разследването, от 15 до 18 януари, са  претърсени около 15 адреса, направени са обиски и изземвания. Петимата подпомагали изготвянето на лични карти за пребиваване у нас на чужденци – основно турци, албанци и тунизийци, а след това им ги предоставят срещу определено заплащане. Сумите, които получавали, били между 15 и 20 000 лева, а понякога и евро.  Чрез българските лични карти чужденците можели свободно да пребивават на територията на Европейския съюз.

Адресите са на територията на четири града – Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово. Иззети са множество лични карти, множество документи, заготовки за изготвянето им. В едно от претърсените жилища са открити знаци, които наподобяват официални документи на прокуратурата, МВР, ГДБОП и т.н. Предстои да се изясни къде са използвани тези документи. Намерена е и машина, както и хартия и заготовки за изработването на фалшификатите.

1 2

Подобни статии

Top