В Пловдив започва втората фаза на ваксинирането (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пристигна поредната пратка ваксини Pfizer, наполовина по-малко са

Новата пратка с ваксината на Pfizer вече е в страната. Тя пристигна тази сутрин на летище София. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България ще разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000.

От логистичния център на летище София ваксините ще се разпределят до РЗИ-тата в страната.

Днес започва и реимунизацията с препарата на Pfizer. Втора доза от ваксината ще бъде поставена на първите имунизирани срещу коронавируса. Сред тях са здравният министър проф. Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Някои области приключиха с първа фаза и са готови да започнат с втора фаза на ваксинирането“, обясни доц. Ангел Кунчев, който посрещна новата пратка ваксини на Pfizer. Такива области са Пловдив и Бургас. Втората фаза на ваксинирането започва с домовете за възрастни хора, както и с училищата.

В столицата вторият етап ще започне след около седмица до 10 дни.

„В София наполовина са обхванати желаещите в здравната система. Предстои да ги довършим. При наличие на ваксини ще започнем втора фаза паралелно”, обясни доц. Кунчев.

Доц. Кунчев увери, че няма опасност човек, получил първа доза от ваксината, да не получи втора. Тъй като днес пристигнаха наполовина от очакваните дози, той допълни, че очаква през февруари-март да бъдем компенсирани. Масовото имунизиране пък се очаква след март – април.

Здравните власти очакват около 4 000 дози от ваксината на Moderna следващата седмица, а в началото на февруари около 35 000 дози от Pfizer. В средата на февруари ще има още една доставка на Pfizer.

„Засега няма съобщено в Агенцията по лекарствата за нежелани реакции”, обясни Богдан Кирилов, председател на Изпълнителната дирекция по лекарства.

В групата с приоритет при ваксинирането може да попаднат хората, които ще обслужват подвижните избирателни секции. Според доц. Кунчев става въпрос за малко над 2000 секции.

„При спазването на минималните изисквания, процесът на гласуването и контакт с хората не е по-рисков отколкото едно събиране с компания или посещение на търговски център”, заяви доц. Кунчев.

Източник и видео: NOVA
Снимки: БГНЕС

Подобни статии

Top