В понеделник присктигат 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer

Не е необходимо да се прави тест за антитела, преди ваксината, каза Богдан Кирилов

21 хиляди дози от Pfizer се очаква да пристигнат утре. Това каза през bTV маг.-фарм. Богдан Кирилов, който е шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той обясни, че през март ще дойдат дози от трите одобрени от ЕС ваксини срещу коронавирус. По отношение на Pfizer има потвърждение за 105 хил. дози. Увеличен е броят дози на Moderna – 85,2 хил. По отношение на AstraZeneca – чакаме около 300 хил. дози за месец март. Категорично потвърждение има за първите две доставки – първата на 9 март – 76,8 хил. дози, втората на 11 март – 28,8 хил. дози“, маг.-фарм. Богдан Кирилов, който е шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„На финален етап е документацията на ваксината на производителя Janssen, очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба. Ако становището е положително, това ще е първата еднодозова ваксина“, каза още Кирилов.

Руската ваксина чака одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Ако го получи, България има готовност веднага да започне приложение.

Не е необходимо да се прави тест за антитела, преди ваксината, каза още Кирилов, който коментира случая с Венци Мицов. Музикантът лежи в Алекснадровска болница с двустраннта бронхопневмония, дни след като си е сложил ваксината. Случаят на Мицов е по-скоро изключение, не е и ясно кога точно е станало заразяването.

288 000 са ваксинираните българи до този момент, под 3 на хиляда са имали реакция, подобна на описанага в характеристиката ва ваксината – това са леки грипоподобни симптоми, температура в рамките на няколко часа до денонощие.

Източник: 24chasa.bg

Подобни статии

Top