В понеделник се чака докладът за ELIZA изследването в Пловдив

Тествани са 1108 пловдивчани, 200 от тях – медицински работници

5381 PCR теста са направени в Пловдив и областта към момента. Вече приключва и ELIZA представителното изследването за наличие на антитела. Тествани по тази линия са 1108 пловдивчани, което прави 79% от всички обходени точки – или: взети са проби от 958 граждани плюс 200 проби на медицински персонал. Това обясни областният управител Дани Каназирева след днешната среща на Областния кризисен щаб. По думите й поради големия брой желаещи да се включат е дадена възможност за тестване и на малко над 100 доброволци, които обособяват трета група в проучването и техните резултати ще бъдат анализирани отделно.

Днес и утре ще бъдат обработени последните проби в лабораторията, като изцяло ще бъде спазен срокът за обработка на данните, анализ и представяне на доклада на министъра на здравеопазването. Финишираме добре, благодарение на хората„, коментира Каназирева. Тя, обаче, отказа да оповести конкретни резултати с думите, че това ще направи Националният оперативен щаб. Докладът се чака в понеделник.

Все пак Канаирева обясни, че има излезли 12 положителни за имуноглобулин А проби – т.е. индикация за ранна инфекция. На тези пациенти са направени PCR тестове. Засега те са отрицателни. 

Подобни статии

Top